1......... energy is the energy possessed by a body by virtue of its state.
Ans:Potential
2.Which of the following converts electrical energy into mechanical energy.
Ans:Electric motor
3.Which one converts mechanical energy into electrical energy.
Ans:Generator
4.Electric charges in motion produce.
Ans:Magnetic field
5......... energy is the energy possessed by a body by virtue of its state.
Ans:Potential
6.Which of the following converts electrical energy into mechanical energy.
Ans:Electric motor
7.Which one converts mechanical energy into electrical energy.
Ans:Generator
8.Electric charges in motion produce.
Ans:Magnetic field
9.The SI unit of force is.
Ans:Newton
10.The SI unit of electric current is.
Ans:Ampere
11.The SI unit of power is.
Ans:Watt
12.The speed of light in vacuum is approximately.
Ans:3 x 10^8 m/s
13.Which instrument is used to measure atmospheric pressure?
Ans:Barometer
14.The device used to measure electric current is.
Ans:Ammeter
15.The bending of light as it passes from one medium to another is called.
Ans:Refraction
16.Which mirror is used as a rear-view mirror in vehicles?
Ans:Convex mirror
17.The unit of electrical resistance is.
Ans:Ohm
18.Sound cannot travel through.
Ans:Vacuum
19.The chemical symbol of gold is.
Ans:Au
20.The chemical formula of common salt is.
Ans:NaCl