Computer knowledge Bits

101.What is the brain of a computer called?

Ans:CPU

102.Which device is used to move the cursor on a computer screen ?

Ans:Mouse

103.What does CPU stand for ?

Ans:Central Processing Unit

104.What do you call the main screen of a computer ?

Ans:Desktop

105.A computer portable and easy to carry is called?

Ans:Laptop

106.Where would you find the letters QUERTY?

Ans:Keyboard

107.What does RAM stand for?

Ans:Random Access Memory

108.What are letters , numbers , and symbols found on a keyboard called?

Ans:Characters

109.Who is the founder of "WWW" ?

Ans:Tim Berners-Lee

110.What is a light pen?

Ans:Optical input device

111.ENIAC stands for ?

Ans:Electronic Numerical Integrator and Computer

112.Who has made transistor ?

Ans:John Bardeen

113.Who developed the concept of e-mail ?

Ans:Ray Tomlinson

114.Where is India's supercomputer 'PARAM' located?

Ans:Pune

115.Who is considered the father of computer ?

Ans:Charles Babbage

116.Who is the co-founder of apple computers ?

Ans:Steve jobs

117.HTTP stands for ?

Ans:Hyper Text Transfer Protocol

118.In which year Internet was started in India ?

Ans:15th August,1995

119.Which computer part is known as 'Brain of the Computer' ?

Ans:CPU

120.Integrated circuits are related to which generation of the computers ?

Ans:Third Generation