Indian economy Bits

161.Which of the following is the Banker of the banks?

Ans:Reserve Bank of India

162.When does the problem of unfavorable balance of payment arise?

Ans:When imports are greater than exports

163.The largest Public Sector Bank in India is

Ans:State Bank of India

164.When was the IDBI (Industrial Development Bank of India) Instituted?

Ans:1964

165.The National Housing Bank is a subsidiary of

Ans:Reserve Bank of India

166.The basic regulatory authority for mutual funds and stocks markets lies with the

Ans:Securities and Exchange Board of India

167.When was the Reserve Bank of India was nationalised?

Ans:1949

168.Under the Lead Bank Scheme, a bank was expected to adopt a

Ans:District

169.The Imperial Bank of India, after nationalisation, was given the name of

Ans:State Bank of India

170.Inflation implies

Ans:Rise in general price index

171.If the cash-reserve ratio is lowered by the Central bank, what will be its effect on credit creation?

Ans:increase

172.Which of the following prints currency notes of the denomination of Rs.100?

Ans:The Bank Note Press, Dewas

173.The highest denomination of currency notes in circulation as legal tender in India is at present

Ans:Rs.1000

174.The special paper required for printing of currency notes by the Security Presses in the country is manufactured at

Ans:Hoshangabad

175.Which of the following mints undertakes refining of gold for licensed gold dealers and production of medals for defence services?

Ans:The Bombay Mint

176.Who has been appointed the Governor of RBI?

Ans:Urjit R. Patel

177.The Reserve Bank of India issues currency notes under the

Ans:Minimum reserve system

178.Credit Rationing in India is done by

Ans:Reserve Bank of India

179.'Legal Tender Money' refers to

Ans:Currency Notes

180.What is NABARD's primary role?

Ans:To provide term loans to State Cooperative Banks