Indian economy Bits

121.The New Bank of India has been merged with which bank in 1993?

Ans:Central Bank

122.India Economy model was

Ans:Mixed Economy

123.The type of unemployment mostly found in India in India can be characterised as

Ans:Disguised

124.NITI Aayog has been set up on 1st January, 2015 replacing of?

Ans:Planning Commission

125.The decentralisation system was recommended by

Ans:Balwant Rai Mehta

126.Who wrote the book 'Planned Economy for India'?

Ans:M. Visversvarayya

127.Which is the least achieved objectives of India's Five Year Plans?

Ans:Removal of mass poverty

128.The 'Slack Season' in the India Economy is

Ans:Jan-June

129.Present Industrial policy in India aims at

Ans:Accelerating the performance of Mixed Economy

130.In India which of the following measures of money denotes the 'Broad Money'?

Ans:M3

131.India adopted the Five Year Plans from

Ans:Former USSR

132.India's first Greenfield Special Economic Zone (SEZ) was set up at

Ans:Indore

133.National Income of India is compiled by

Ans:Central Statistical Organisation

134.If saving exceeds investment, the national income will

Ans:Remain constant

135.Among Indian Economics who had done pioneering work on National Income?

Ans:V.K.R.V. Rao

136.Which of the following is not required while computing Gross National Product (GNP)?

Ans:Per capita income of citizens

137.The method by which the CSO estimates the national income is

Ans:Income, Expenditure & Production method

138.The first estimates of national income in India was made by

Ans:Dadabhai Naoroji

139.The standard of living in a country is represented by its

Ans:Per capita income

140.Which one of the following States produces about 50 percent of the total silk textiles in India?

Ans:Karnataka