Indian economy Bits

101.With which crop has the Green Revolution in India been associated?

Ans:Wheat

102.The Planning Commission was set up in accordance with the directive principles in

Ans:Article 39

103.The phenomenon known as 'Green Revolution' began to manifest during

Ans:Annual Plan (1966-69)

104.MODVAT relates to

Ans:Excise duty

105.Which of the following is the largest contributor to the total tax revenue of the Government of India?

Ans:Corporation Tax

106.Which of the following commodities earns maximum foreign exchange for India?

Ans:Tea

107.The one rupee note bears the signature of

Ans:Secretary, Minister of Finance

108.The Indian Financial Year begins on which of the following dates?

Ans:April 1

109.Which of the following is a direct tax?

Ans:Income Tax

110.India's maximum foreign exchange is spent on

Ans:Import of Petroleum products

111.The rupee coin was first minted in India during the rule of

Ans:Sher Shah Suri

112.Currency notes and coins of one rupee and lower denominations are issued by

Ans:Reserve Bank of India

113.A personal account cannot be opened in

Ans:Reserve Bank of India

114.How many banks were nationalized in 1969?

Ans:14

115.The second nationalization of commercial banks took place in

Ans:1980

116.In which year was the first bank in India established?

Ans:1806

117.The Reserve Bank of India established in

Ans:1935

118.The first indigenous bank which came into existence in 1894 was

Ans:Punjab National Bank

119.The Export Import (EXIM) Bank was set up in

Ans:1982

120.The National Bank for Agriculture & Rural Development (NABARD) was set up in

Ans:1982