Indian economy Bits

21.A personal account cannot be opened in

Ans:Reserve Bank of India

22.How many banks were nationalized in 1969?

Ans:14

23.The second nationalization of commercial banks took place in

Ans:1980

24.In which year was the first bank in India established?

Ans:1806

25.The Reserve Bank of India established in

Ans:1935

26.The first indigenous bank which came into existence in 1894 was

Ans:Punjab National Bank

27.The Export Import (EXIM) Bank was set up in

Ans:1982

28.The National Bank for Agriculture & Rural Development (NABARD) was set up in

Ans:1982

29.The New Bank of India has been merged with which bank in 1993?

Ans:Central Bank

30.India Economy model was

Ans:Mixed Economy

31.The type of unemployment mostly found in India in India can be characterised as

Ans:Disguised

32.NITI Aayog has been set up on 1st January, 2015 replacing of?

Ans:Planning Commission

33.The decentralisation system was recommended by

Ans:Balwant Rai Mehta

34.Who wrote the book 'Planned Economy for India'?

Ans:M. Visversvarayya

35.Which is the least achieved objectives of India's Five Year Plans?

Ans:Removal of mass poverty

36.The 'Slack Season' in the India Economy is

Ans:Jan-June

37.Present Industrial policy in India aims at

Ans:Accelerating the performance of Mixed Economy

38.In India which of the following measures of money denotes the 'Broad Money'?

Ans:M3

39.India adopted the Five Year Plans from

Ans:Former USSR

40.India's first Greenfield Special Economic Zone (SEZ) was set up at

Ans:Indore