Indian economy Bits

1.Who was the first Chairmen of the Planning Commission?

Ans:Pandit Jawaharlal Nehru

2.Who is normally the ex-officio Chairmen of the Planning Commission of India?

Ans:Prime Minister

3.The National Development Council was set up in

Ans:1952

4.The Rolling Plan concept in National Planning was introduced by

Ans:National Front Government

5.Planning Commission is

Ans:Government Body

6.Five-Year Plans are finally approved by the

Ans:President

7.The Community Development Programme was launched in

Ans:1952

8.The highest body which approves the Five-Year Plan is the

Ans:National Development Council

9.With which crop has the Green Revolution in India been associated?

Ans:Wheat

10.The Planning Commission was set up in accordance with the directive principles in

Ans:Article 39

11.The phenomenon known as 'Green Revolution' began to manifest during

Ans:Annual Plan (1966-69)

12.MODVAT relates to

Ans:Excise duty

13.Which of the following is the largest contributor to the total tax revenue of the Government of India?

Ans:Corporation Tax

14.Which of the following commodities earns maximum foreign exchange for India?

Ans:Tea

15.The one rupee note bears the signature of

Ans:Secretary, Minister of Finance

16.The Indian Financial Year begins on which of the following dates?

Ans:April 1

17.Which of the following is a direct tax?

Ans:Income Tax

18.India's maximum foreign exchange is spent on

Ans:Import of Petroleum products

19.The rupee coin was first minted in India during the rule of

Ans:Sher Shah Suri

20.Currency notes and coins of one rupee and lower denominations are issued by

Ans:Reserve Bank of India