141.Which is the best measure of economic growth of a country?
Ans:GNP
142.Which of the following are referred to as the developed economies?
Ans:Countries having large per capita income
143.The sum total of incomes received for the services of labour, land or capital in a country is called
Ans:National Income
144.First Chairman of the NITI Aayog?
Ans:Narendra Modi
145.Which of the following is not shared by the center and the states?
Ans:Sales Tax
146.The budget is presented to the Parliament on
Ans:The last day of February
147.The principles source of revenue to the State Government in India is
Ans:Sales Tax
148.Which of the following taxes is/are levied by the Union and collected and appropriated by the states?
Ans:Taxes on Newspaper
149.Which of the following is an indirect tax?
Ans:Excise duty
150.Which of the following schemes was intended to tap the black money?
Ans:India Development Boards
151.Which of the following schemes was intended to tap the black money?
Ans:India Development Boards
152.Which of the following schemes was intended to tap the black money?
Ans:India Development Boards
153.Excise Duties are taxes on
Ans:production of commodities
154.The system of Budget was introduced in India during the viceroyalty of
Ans:Canning
155.Companies pay corporation tax on their
Ans:Income
156.'Devaluation' means
Ans:lowering of the value of one currency in comparison of some foreign currency
157.Stagflation implies a case of
Ans:recession plus inflation
158.The cause of inflation is
Ans:Increase in money supply & fall in production
159.Ten rupee notes bear the signature of
Ans:Governor, Reserve bank of India.
160.Who among the following is most benefited from inflation?
Ans:Debtors