Indian economy Bits

41.National Income of India is compiled by

Ans:Central Statistical Organisation

42.If saving exceeds investment, the national income will

Ans:Remain constant

43.Among Indian Economics who had done pioneering work on National Income?

Ans:V.K.R.V. Rao

44.Which of the following is not required while computing Gross National Product (GNP)?

Ans:Per capita income of citizens

45.The method by which the CSO estimates the national income is

Ans:Income, Expenditure & Production method

46.The first estimates of national income in India was made by

Ans:Dadabhai Naoroji

47.The standard of living in a country is represented by its

Ans:Per capita income

48.Which one of the following States produces about 50 percent of the total silk textiles in India?

Ans:Karnataka

49.Which is the best measure of economic growth of a country?

Ans:GNP

50.Which of the following are referred to as the developed economies?

Ans:Countries having large per capita income

51.The sum total of incomes received for the services of labour, land or capital in a country is called

Ans:National Income

52.First Chairman of the NITI Aayog?

Ans:Narendra Modi

53.Which of the following is not shared by the center and the states?

Ans:Sales Tax

54.The budget is presented to the Parliament on

Ans:The last day of February

55.The principles source of revenue to the State Government in India is

Ans:Sales Tax

56.Which of the following taxes is/are levied by the Union and collected and appropriated by the states?

Ans:Taxes on Newspaper

57.Which of the following is an indirect tax?

Ans:Excise duty

58.Which of the following schemes was intended to tap the black money?

Ans:India Development Boards

59.Which of the following schemes was intended to tap the black money?

Ans:India Development Boards

60.Which of the following schemes was intended to tap the black money?

Ans:India Development Boards