General studies Bits

121.The largest peninsular river in India?

Ans:Godavari

122.Who appoints the Chief Election Commissioner of India?

Ans:President

123.What is the SI unit of electric current?

Ans:Ampere (A)

124.Who Founded Prarthana Samaj ?

Ans:Dr. Atma Ram Panduranga

125.Who is known as Grand Old Man of India?

Ans:Dadabhai Naoroji

126.Which Planet is known as "Earth's Twin"?

Ans:Venus

127.What is the number of chromosomes in Cat ?

Ans:19 pairs

128.Which molecule is known as the 'Energy Currency' of the cell?

Ans:ATP

129.What is the Chemical name of Vitamin-B3 ?

Ans:Niacin

130.Who discovered the US ?

Ans:Christopher Columbus

131.Bhangara is a folk dance of which state?

Ans:Punjab

132.World heritage site 'Fatehpur Sikri' is situated in which state?

Ans:Uttara Pradesh

133.How many pillars are the core beliefs and practices of Islam?

Ans:5

134.What is the world's seventh largest country in terms of area?

Ans:India

135.India's first costume Museum is situated at which state ?

Ans:Goa

136.India's 'Statue of Unity' is situated in which state?

Ans:Gujarat

137.Which acid is present in sour milk?

Ans:Lactic acid

138.Which isotope is used in the treatment of Goiter?

Ans:Iodine

139.Where is the Sabarimala temple located?

Ans:Kerala

140.Who is known as the father of genetics?

Ans:Gregor Mendel