General studies Bits

101.The Mozam Jahi Market in Hyderabad was named after

Ans:The Second son of Osman Ali Khan

102.Secunderabad was named after whom?

Ans:Secunder Jha

103.Who proposed the term ecosystem?

Ans:Tansely

104.Who among the following took apart in the Quit India Movement?

Ans:Aruna Asaf Ali

105.Planning Commission was set-up in the year

Ans:1950

106.Which of the following country is recognized as one of the mega diversity centers?

Ans:India

107.Prime Minister's Kaushal Vikas Yojana' is meant for

Ans:To encourage skill development for youth

108.Komaravelli Mallanna Temple is located in the district of

Ans:Warangal

109.The winner of Nobel Prize in Literature in 2015, Svetlana Alexievich belongs to which country?

Ans:Belarus

110.In Telangana villages Ganagalam is used for which purpose?

Ans:Storage of Water

111.Name the French Company that supported 'Make in India'

Ans:Airbus

112.Who organizes World Twenty-20

Ans:ICC

113.What is the India's rank in the 2017 IMD World Digital Competitiveness Index?

Ans:36th

114.ISRO has successfuly launched GSAT-19 communication satellite thrigh which launch vehicle?

Ans:GSLV Mark-II4I

115.Which animal is known as the 'Ship of the Desert"?

Ans:Camel

116.Who founded Brahmo Samaj in 1828?

Ans:Raja Ram Mohan Roy

117.The Constitution of India came into effect on which year?

Ans:26th January 1950

118.Who gave the slogan "Swaraj is my birth right and I shall have it" ?

Ans:Bal Gangadhar Tilak

119.Who gave the slogan "Do are Die"?

Ans:Mahatma Gandhi

120.Who is the father of White Revolution in India?

Ans:Dr. Verghese Kurien