General studies Bits

41.National Academy of Agricultural Research Management(NAARM) is situated at

Ans:Rajendranagar, Hyderabad

42.Which of the following power plant is generating Solar Power under TSGENCO?

Ans:Jurala Solar Power Plant

43.The first Sponge Iron Plant was established in Telangana State at

Ans:Palvancha of Bhadradri Kothagudem district

44.Yamuna Express highway links

Ans:Greater Noida & Agra

45.Who was the founder of Forward Block Party?

Ans:Subhash Chandra Bose

46.With whose effort, the Window Remarriage Act was enacted during the British period?

Ans:Ishwar Chandra Vidyasagar

47.Who started the modern local self Government during the British period?

Ans:Lord Rippon

48.Who from the following was Not a member of Cabinet Mission?

Ans:Lord Atlee

49.The first satyagraha campaign of Gandhiji was started in India at

Ans:Champaran

50.Hunter Committee was appointed by the British to probe into the

Ans:Jallianwala Bagh tragedy

51."Do or die" was one of the most powerful slogans of India's freedom struggle. Who gave it?

Ans:M.K. Gandhi

52.The movement that came to an abrupt end due to the Chauri Chaura incident was the

Ans:Non-Coopeation Movement

53.The Telangana State Industrial Policy frame work will be driven by the slogan

Ans:Innovation, Research, Inclusiveness

54.Who among the following the chairman of BC commission of Telangana State in 2016?

Ans:B.S.Ramulu

55.The economist from Osmania University who later became the Governor of Reserve Bank of India

Ans:Y. Venugopal Reddy

56.The Governor of a State is accountable for all his actions to

Ans:The President

57.Who convenes the joint sessions of the Lok Sabha and Rajya Sabha

Ans:The President

58.The minimum age at which a person can be appointed as Prime Minister of India is

Ans:25 years

59.The Counil of Ministers is collectively responsible to

Ans:The Lok Sabha

60.The Vice President is the Ex-officio chairman of

Ans:The Rajya Sabha