Mental ability Bits

21.Which letter comes midway between D and H?

Ans:F

22.What is the 4th letter to the left of the 12th letter from the left in the alphabet?

Ans:H

23.If the alphabet is written in reverse, which is the 1st letter?

Ans:Z

24.Which letter is 2nd to the right of P?

Ans:R

25.How many letters are there between B and G?

Ans:4

26.Which letter is opposite to D in the English alphabet?

Ans:W

27.Which is the 7th letter from the right end of the alphabet?

Ans:T

28.Which letter comes just before M?

Ans:L

29.If BOOK is coded as CPPL (each letter +1), then WORD is coded as?

Ans:XPSE

30.If 1=A, 2=B, ..., then 3, 1, 20 spells which word?

Ans:CAT

31.If RAM = 27 (18+1+13), then SITA = ? (S+I+T+A)

Ans:49

32.If the word NORTH is reversed, it becomes?

Ans:HTRON

33.If DELHI uses letter positions 4, 5, 12, 8, 9, what is their sum?

Ans:38

34.If CAB = 312 (letter positions), then BAD = ?

Ans:214

35.If the code for FACE is GBDF (each letter +1), the code for HEAD is?

Ans:IFBE

36.If MANGO reversed is OGNAM, then APPLE reversed is?

Ans:ELPPA

37.Ear : Hear :: Eye : ?

Ans:See

38.Fire : Hot :: Ice : ?

Ans:Cold

39.Cat : Meow :: Dog : ?

Ans:Bark

40.Tree : Forest :: Star : ?

Ans:Galaxy