General studies Bits

161.Which country known as the "Land of the Rising sun" ?

Ans:Japan

162.What is the deepest ocean in the world ?

Ans:Pacific Ocean

163.How many continents are there in the world ?

Ans:Seven

164.Which latitude runs through the centre of the earth ?

Ans:Equator

165.Which is the tallest mountain in the world ?

Ans:Mount Everest

166.Who built Taj Mahal?

Ans:Shah Jahan

167.Who is the first Mughal ruler of India ?

Ans:Babur

168.Who wrote the National Anthem ?

Ans:Rabindranath Tagore

169.Who is the first prime minister of India?

Ans:Jawaharlal Nehru

170.Who is the "Father of the Nation"?

Ans:Mahathma Gandhi

171.Who invented Penicillin ?

Ans:Alexander Fleming

172.What is the universal natural auxin of plants ?

Ans:IAA

173.What is the gaseous waste product generated during photosynthesis ?

Ans:Oxygen

174.GSLV stands for ?

Ans:Geosynchronous Satellite Launch Vehicle

175.How many elements exist in nature according to Newlands law of octaves ?

Ans:56

176.Alai Darwaza was built by whom ?

Ans:Alauddin Khilji

177.What is the capital city of Japan ?

Ans:Tokyo

178.Which planet is known as the Red Planet ?

Ans:Mars

179.Who wrote the play 'Romeo and Juliet'?

Ans:William Shakespeare

180.Who was the first women to win a Nobel Prize ?

Ans:Marie Curie