General studies Bits

301.Pranab Mukherji committee was appointed in which years?

Ans:2005

302.The announcement with regard to the formation of Telangana Rashtra Samithi was made at which of the following place?

Ans:Jala Drushyam

303.The Vice-Chancellor who openly supported 1969 Telangana Movement is?

Ans:R. Satyanaryana

304.What is the formula announced by Indira Gandhi to assuage Telangana Movement in 1969?

Ans:Eight point formula

305.What was the organization formed by Telangana NRI Assiciation to support the Telangana Movement?

Ans:Telangana Development Forum

306.If M is sitting to the north of N and P is sitting to the East of N. In what direction is P sitting to M?

Ans:South-East

307.A clock reads 10.30. If hours hand points to East, In what direction minutes hand points?

Ans:North-West

308.Find the wrong number in the series-3,6,11,17,27,38

Ans:17

309.Using a rocket engine made through indigenous technology, ISRO placed 2211 kg INSAT3DR satellite in orbit in September 2016. The name of the engine is :

Ans:CRYOGENIC

310.Who is called as the father of India Space Programmer ?

Ans:Vikram Sarabhai

311.HIB vaccine was prepared by Serum Institute of India. Where is it locked?

Ans:Pune

312.Summits of Western Ghats are covered with

Ans:Laterite Soils

313.Kanyakumari is located

Ans:North of the Equator

314.Which of the following two districts are not covered by Pranahita- Chevella lift irrigation scheme?

Ans:Khamman- Mahbubnagar

315.Alisagar Deer Park is located in the district of

Ans:Nizamabad

316.The most extensive soil cover of Telangana State

Ans:Red Soil

317.According to the 2011 Census data, the most literate state after Kerala is

Ans:Tripura

318.Nick name of the Jamaican sprinter Usain Bolt who created an unprecedented record in Rio Olympics 2016 is

Ans:Lightning Bolt

319.Which of the following rivers is the tributary of the Cauvery river?

Ans:Amaravathi, Hemavathi, Shimsha.

320.Legendary Boxer Muhammad Ali, considered as the greatest of all time passed away recently. He was a national of

Ans:USA