General studies Bits

201.What is the primary source of energy for the Earth ?

Ans:The Sun

202.What is the name of the galaxy we live in ?

Ans:Milky Way

203.Which was the earliest civilization in India ?

Ans:Indus valley civilization

204.Who is known as 'Indian Napoleon' ?

Ans:Samudragupta

205.What is the process by which plants convert light energy into chemical energy ?

Ans:Photosynthesis

206.What is the PH value of pure water ?

Ans:7

207.Which force keeps plants in orbit around the sun ?

Ans:Gravitational Force

208.What is the smallest unit of matter that retains the properties of an element ?

Ans:Atom

209.Which process involves the conversion of a solid directly into a gas without passing through the liquid state?

Ans:Sublimation

210.Which process involves the formation of new individuals from the body cells of a single parent without the involvement of gametes?

Ans:Asexual reproduction

211.Which gas makes up the largest percentage of the Earth's atmosphere?

Ans:Nitrogen

212.What is the main function of the enzyme amylase in the digestive system?

Ans:Break down carbohydrates

213.What is the S.I unit of frequency?

Ans:Hertz

214.Acid turns blue litmus paper into which color?

Ans:Red

215.Name the gland which is present above our kidneys?

Ans:Adrenal

216.What is the basic unit of our neural system?

Ans:Neuron

217.What is the basic unit of our excretory system?

Ans:Nephron

218.What is the color of AgBr?

Ans:yellow

219.What is the other name of Newton's first law of motion?

Ans:Law of inertia

220.What is the color of SO2 gas?

Ans:colorless