General awareness Bits

121.The highest mountain peak in Penninsular India is

Ans:Anaimudi

122.Breaking down of rock in situ is known as

Ans:Degradation

123.The Market Regulation system was introduced by

Ans:Ala-ud-din khilji

124.For the annexation of which Indian Kingdom, the "Doctrine of Lapse" was not followed?

Ans:Punjab

125.The plant that behaves as a root parasite is

Ans:cuscuta

126.Which of the following does not act both as an exocrine gland and as an endocrine glkand

Ans:Pitutary

127.The Coast of Norway is an example of

Ans:Fiord Coast

128.Name the tiny pores present on the surface of leaves in plants.

Ans:Stomata

129.Rinderpest disease of Cattle is caused by

Ans:Virus

130.Who produced the concept of stored program "?

Ans:John Von Neumann

131.In a filament type light bulb most of the electric power consumed appears as

Ans:infra-red rays

132.The non-metal found in the liquid state is

Ans:bromine

133.Ionisation energy of nitrogen is greater than that of oxygen because nitrogen has

Ans:Stable half filled 2p sub level

134.Sulphuric acid is

Ans:Dibasic

135.A type of internet account, in which the computer is not connected directly to the net.

Ans:TCP/IP Account

136.The gas used to extinguish fire is

Ans:Carbon monoxide

137.In which event in the Asian Athletic Championships, 2013 Vikas Gowda won a gold medal

Ans:Discus throw

138.Which one of the following annual cultural events is not held in Madhya Pradesh?

Ans:Marwar Festival

139.Who is the Union Minister of Petroleum and Natural Gas?

Ans:M. Veerappa Moily

140.kisan Diwas(Farmer's Day) is observed on the

Ans:23rd December