General awareness Bits

1.Who among the following was popularly known as "Gurudev"?

Ans:Rabindranath Tagore

2.Which of the following is also used to heat food in kitchen?

Ans:Microwaves

3.The removal or loosening of restrictions on something, typically in an economic or political system, is termed as

Ans:liberalisation

4.The ninth Sikh Guru, Guru Tegh Bahadur, was beheaded in 1675 in Delhi on the orders of the Mughal emperor

Ans:Aurangzeb

5.Jay Prakash Narayan had proposed which of the following in India?

Ans:Partyless democracy

6.The Prime Minister Kisan Sampada Yojana is govt's flagship programme for boosting investment in

Ans:agro-marine processing

7.which of the following is the 'most invited' nation(as chief guest) during India's Republic day celebraions so far?

Ans:France

8.What amount has been allocated by the govt for the MGNREGA scheme for the fiscal year 2018-19?

Ans:Rs55,000

9.What is the SI unit for the intensity of light?

Ans:Cadela

10.The mamlunk Dynasty was founded by who among the following?

Ans:Qutb ud-din Aibak

11.Which of the following devices sends and receives data over telephone lines?

Ans:Modem

12.Which of the following is an instrument used for measuring electric current in units of ampere?

Ans:Ammeter

13.Which of the following is NOT Correct with respect to the post of the Prime Minister of India?

Ans:PM must be a member of the Loksabha.

14.Rohit Sharma hit his third double-century, playing against Sri Lanka in which of the following stadiums in 2017?

Ans:PCA Stadium, Mohali

15.In the recent past, New Delhi had witnessed the menace of air pollution and smog. which of the following is Not one of the factors responsible for the same?

Ans:Thin population in the capital

16."Mitra Shakti" is the name of a joint military training exercise conducted regularly between India and

Ans:Sri Lanka

17.When a govt agency, especially courts, acts on its own congnisance, it is said to be acting

Ans:Suo Motu

18.who among the following discovered the hormone insulin with Charles H Best?

Ans:Frederick Banting

19.Which of the following diseases is caused by protozoa

Ans:Malaria

20.Which of the following diseases is caused by protozoa

Ans:Malaria