21.Which of the following diseases is caused by protozoa
Ans:Malaria
22.The period in an organism's life cycle when growth,development, and(in animals) physical activity are temporarily stopped(helping in conserving energy|) is called
Ans:dormancy
23.the English language Weekly named Young India was published from 1919 to 1931
Ans:MK Gandhi
24.All of the following rivers flow to the Bay of Bengal except
Ans:Narmada
25.___________ is a volcano located in the northwestern pacific ocean and after being recognised as a single volcano, it is the largest known volcano on Earth.
Ans:Tamu massif
26.The constitution of India specifies eligibility requirements for post of Governor of a state. Which of the following is NOT one of them? The person must
Ans:be a member of the either house of the Parliament
27.Which of the following books has been co-authored by sourav Ganguly?
Ans:A Century Is Not Enough
28.The business magazine Forbes released its annual 'Top 10 Billionaires List for 2018' recently featuring 121 billionaires from India, the third largest. The list is topped by
Ans:Jeff Bezos
29.Javed Abidi passed away recently . He was an activist and the founder of which of the following groups?
Ans:Disability Rights Group
30.As per the MSMED(Amendment) Bill, 2015, a small enterprise will be defined as a unit where the annual turnover is more than Rs 5 cr but does not exceed
Ans:Rs 75 cr
31.Sberbank is a major state-owned bank situated in which of the following countries?
Ans:Russia
32.Which country has overtaken Saudi Arabia to become India's top oil supplier, meeting more than a fifth of the country's oil needs in 2017-18?
Ans:Iraq
33.According to the figures compiled by the US Treasury Department, India is the 12th largest holder of such securities is
Ans:China
34.who among the following is the new chief Minister of Nagaland?
Ans:Neiphiu Rio
35.Which of the following cryptocurrencies was created in 2009 by a mysterious figure using the alias Satoshi Nakamoto?
Ans:Bitcoin
36.The RBI has asked commercial lenders to provide it with details of all Lo Us issued by them in the past. Here, the term LoU means
Ans:Letter of Undertaking
37.The third edition of India's geo-political conference Raisina Dialogue was held in New Delhi recently . It was inaugurated by
Ans:Benjamin Netanyahu
38.Which sate govt has launched "Ama Gaon, Ama Vikas" Programme to involve people in rural areas in the developmental activities?
Ans:Odisha
39.Which of the following teams won the 2018 Sultan Azlan Shah Cup hockey tournament? India defeated Ireland to finish at the fifth place in the tournament.
Ans:Australia
40.Which of the following is the first Indian bank to successfully execute transactions in international trade finance and remittance using blockchain technology?
Ans:ICICI Bank