General awareness Bits

281.Which is the first multipurpose river valley project of independent India?

Ans:Bhakhra Nangal Project

282.Which is the largest cement producing states in India?

Ans:Andhra Pradesh

283.Which of the following steel plants is not owned by Steel Authority of India Ltd?

Ans:Vizag Steel

284.Biological diversity convention was adopted in the year

Ans:1992

285.Which planet takes maximum time for one revolution?

Ans:Jupiter

286.Volcanic Mountains St.Helen is located in

Ans:USA

287.Who is the 158th member of WTO?

Ans:Laos

288.who among the following is a famous Cricket player and represents his country in international matches?

Ans:Kane Williamson

289.Which of the following is not a name of a newspaper published in India?

Ans:South Zone

290.Which of the following cities in India is known as Electronic city of India?

Ans:Bengaluru

291.Which of the following awards is given by the Govt. of India?

Ans:Rajiv Gandhi Khel Ratna Award

292.Which of the following terms is not used in the field of Biology

Ans:GST

293.Which of the following places in India is famous for its woolen carpets?

Ans:Bhadohi

294.The second Green Revolution planned for North- Eastern States is based on Production of which of the following crops?

Ans:paddy

295.Which of the following schemes was launched by the Govt. of India for School children?

Ans:Mid Day Meal

296.Which of the following countries has signed a 'Non-Aggression Pact' with Sudan?

Ans:South Sudan

297.General Clients of various banks in India can make a complaint to which of the following offices, on the issues related to deficiency in services which do not get resolved at banks' level

Ans:Ombudsman

298.The sensitive index of National Stock Exchange of India is popularly known as

Ans:SENSEX

299.What does the letter S denote in the abbreviation 'SEBI' which is the name of a regulator in financial sector in India?

Ans:Securities

300.A tax levied on the values that are added to goods and services by the producers at various stages of production and distribution is called_____

Ans:Value Added Tax