161.Which of the following is the Banker of the banks?
Ans:Reserve Bank of India
162.When does the problem of unfavorable balance of payment arise?
Ans:When imports are greater than exports
163.The largest Public Sector Bank in India is
Ans:State Bank of India
164.When was the IDBI (Industrial Development Bank of India) Instituted?
Ans:1964
165.The National Housing Bank is a subsidiary of
Ans:Reserve Bank of India
166.The basic regulatory authority for mutual funds and stocks markets lies with the
Ans:Securities and Exchange Board of India
167.When was the Reserve Bank of India was nationalised?
Ans:1949
168.Under the Lead Bank Scheme, a bank was expected to adopt a
Ans:District
169.The Imperial Bank of India, after nationalisation, was given the name of
Ans:State Bank of India
170.Inflation implies
Ans:Rise in general price index
171.If the cash-reserve ratio is lowered by the Central bank, what will be its effect on credit creation?
Ans:increase
172.Which of the following prints currency notes of the denomination of Rs.100?
Ans:The Bank Note Press, Dewas
173.The highest denomination of currency notes in circulation as legal tender in India is at present
Ans:Rs.1000
174.The special paper required for printing of currency notes by the Security Presses in the country is manufactured at
Ans:Hoshangabad
175.Which of the following mints undertakes refining of gold for licensed gold dealers and production of medals for defence services?
Ans:The Bombay Mint
176.Who has been appointed the Governor of RBI?
Ans:Urjit R. Patel
177.The Reserve Bank of India issues currency notes under the
Ans:Minimum reserve system
178.Credit Rationing in India is done by
Ans:Reserve Bank of India
179.'Legal Tender Money' refers to
Ans:Currency Notes
180.What is NABARD's primary role?
Ans:To provide term loans to State Cooperative Banks