Indian economy Bits

141.Which is the best measure of economic growth of a country?

Ans:GNP

142.Which of the following are referred to as the developed economies?

Ans:Countries having large per capita income

143.The sum total of incomes received for the services of labour, land or capital in a country is called

Ans:National Income

144.First Chairman of the NITI Aayog?

Ans:Narendra Modi

145.Which of the following is not shared by the center and the states?

Ans:Sales Tax

146.The budget is presented to the Parliament on

Ans:The last day of February

147.The principles source of revenue to the State Government in India is

Ans:Sales Tax

148.Which of the following taxes is/are levied by the Union and collected and appropriated by the states?

Ans:Taxes on Newspaper

149.Which of the following is an indirect tax?

Ans:Excise duty

150.Which of the following schemes was intended to tap the black money?

Ans:India Development Boards

151.Which of the following schemes was intended to tap the black money?

Ans:India Development Boards

152.Which of the following schemes was intended to tap the black money?

Ans:India Development Boards

153.Excise Duties are taxes on

Ans:production of commodities

154.The system of Budget was introduced in India during the viceroyalty of

Ans:Canning

155.Companies pay corporation tax on their

Ans:Income

156.'Devaluation' means

Ans:lowering of the value of one currency in comparison of some foreign currency

157.Stagflation implies a case of

Ans:recession plus inflation

158.The cause of inflation is

Ans:Increase in money supply & fall in production

159.Ten rupee notes bear the signature of

Ans:Governor, Reserve bank of India.

160.Who among the following is most benefited from inflation?

Ans:Debtors