101.With which crop has the Green Revolution in India been associated?
Ans:Wheat
102.The Planning Commission was set up in accordance with the directive principles in
Ans:Article 39
103.The phenomenon known as 'Green Revolution' began to manifest during
Ans:Annual Plan (1966-69)
104.MODVAT relates to
Ans:Excise duty
105.Which of the following is the largest contributor to the total tax revenue of the Government of India?
Ans:Corporation Tax
106.Which of the following commodities earns maximum foreign exchange for India?
Ans:Tea
107.The one rupee note bears the signature of
Ans:Secretary, Minister of Finance
108.The Indian Financial Year begins on which of the following dates?
Ans:April 1
109.Which of the following is a direct tax?
Ans:Income Tax
110.India's maximum foreign exchange is spent on
Ans:Import of Petroleum products
111.The rupee coin was first minted in India during the rule of
Ans:Sher Shah Suri
112.Currency notes and coins of one rupee and lower denominations are issued by
Ans:Reserve Bank of India
113.A personal account cannot be opened in
Ans:Reserve Bank of India
114.How many banks were nationalized in 1969?
Ans:14
115.The second nationalization of commercial banks took place in
Ans:1980
116.In which year was the first bank in India established?
Ans:1806
117.The Reserve Bank of India established in
Ans:1935
118.The first indigenous bank which came into existence in 1894 was
Ans:Punjab National Bank
119.The Export Import (EXIM) Bank was set up in
Ans:1982
120.The National Bank for Agriculture & Rural Development (NABARD) was set up in
Ans:1982