Indian economy Bits

81.The highest denomination of currency notes in circulation as legal tender in India is at present

Ans:Rs.1000

82.The special paper required for printing of currency notes by the Security Presses in the country is manufactured at

Ans:Hoshangabad

83.Which of the following mints undertakes refining of gold for licensed gold dealers and production of medals for defence services?

Ans:The Bombay Mint

84.Who has been appointed the Governor of RBI?

Ans:Urjit R. Patel

85.The Reserve Bank of India issues currency notes under the

Ans:Minimum reserve system

86.Credit Rationing in India is done by

Ans:Reserve Bank of India

87.'Legal Tender Money' refers to

Ans:Currency Notes

88.What is NABARD's primary role?

Ans:To provide term loans to State Cooperative Banks

89.In which of the following cities is the headquarters of the Unit Trust of India located?

Ans:Bombay

90.The main function of the Exim Bank is

Ans:to promote exports and curtail imports

91.Where has the SBI inaugurated the country's first Overseas Banking Unit (OBU)?

Ans:Mumbai

92.Name the India Bank which is having the largest number of branches abroad

Ans:Bank of Baroda

93.Who was the first Chairmen of the Planning Commission?

Ans:Pandit Jawaharlal Nehru

94.Who is normally the ex-officio Chairmen of the Planning Commission of India?

Ans:Prime Minister

95.The National Development Council was set up in

Ans:1952

96.The Rolling Plan concept in National Planning was introduced by

Ans:National Front Government

97.Planning Commission is

Ans:Government Body

98.Five-Year Plans are finally approved by the

Ans:President

99.The Community Development Programme was launched in

Ans:1952

100.The highest body which approves the Five-Year Plan is the

Ans:National Development Council