Indian economy Bits

61.Excise Duties are taxes on

Ans:production of commodities

62.The system of Budget was introduced in India during the viceroyalty of

Ans:Canning

63.Companies pay corporation tax on their

Ans:Income

64.'Devaluation' means

Ans:lowering of the value of one currency in comparison of some foreign currency

65.Stagflation implies a case of

Ans:recession plus inflation

66.The cause of inflation is

Ans:Increase in money supply & fall in production

67.Ten rupee notes bear the signature of

Ans:Governor, Reserve bank of India.

68.Who among the following is most benefited from inflation?

Ans:Debtors

69.Which of the following is the Banker of the banks?

Ans:Reserve Bank of India

70.When does the problem of unfavorable balance of payment arise?

Ans:When imports are greater than exports

71.The largest Public Sector Bank in India is

Ans:State Bank of India

72.When was the IDBI (Industrial Development Bank of India) Instituted?

Ans:1964

73.The National Housing Bank is a subsidiary of

Ans:Reserve Bank of India

74.The basic regulatory authority for mutual funds and stocks markets lies with the

Ans:Securities and Exchange Board of India

75.When was the Reserve Bank of India was nationalised?

Ans:1949

76.Under the Lead Bank Scheme, a bank was expected to adopt a

Ans:District

77.The Imperial Bank of India, after nationalisation, was given the name of

Ans:State Bank of India

78.Inflation implies

Ans:Rise in general price index

79.If the cash-reserve ratio is lowered by the Central bank, what will be its effect on credit creation?

Ans:increase

80.Which of the following prints currency notes of the denomination of Rs.100?

Ans:The Bank Note Press, Dewas