41.National Income of India is compiled by
Ans:Central Statistical Organisation
42.If saving exceeds investment, the national income will
Ans:Remain constant
43.Among Indian Economics who had done pioneering work on National Income?
Ans:V.K.R.V. Rao
44.Which of the following is not required while computing Gross National Product (GNP)?
Ans:Per capita income of citizens
45.The method by which the CSO estimates the national income is
Ans:Income, Expenditure & Production method
46.The first estimates of national income in India was made by
Ans:Dadabhai Naoroji
47.The standard of living in a country is represented by its
Ans:Per capita income
48.Which one of the following States produces about 50 percent of the total silk textiles in India?
Ans:Karnataka
49.Which is the best measure of economic growth of a country?
Ans:GNP
50.Which of the following are referred to as the developed economies?
Ans:Countries having large per capita income
51.The sum total of incomes received for the services of labour, land or capital in a country is called
Ans:National Income
52.First Chairman of the NITI Aayog?
Ans:Narendra Modi
53.Which of the following is not shared by the center and the states?
Ans:Sales Tax
54.The budget is presented to the Parliament on
Ans:The last day of February
55.The principles source of revenue to the State Government in India is
Ans:Sales Tax
56.Which of the following taxes is/are levied by the Union and collected and appropriated by the states?
Ans:Taxes on Newspaper
57.Which of the following is an indirect tax?
Ans:Excise duty
58.Which of the following schemes was intended to tap the black money?
Ans:India Development Boards
59.Which of the following schemes was intended to tap the black money?
Ans:India Development Boards
60.Which of the following schemes was intended to tap the black money?
Ans:India Development Boards