101.The Mozam Jahi Market in Hyderabad was named after
Ans:The Second son of Osman Ali Khan
102.Secunderabad was named after whom?
Ans:Secunder Jha
103.Who proposed the term ecosystem?
Ans:Tansely
104.Who among the following took apart in the Quit India Movement?
Ans:Aruna Asaf Ali
105.Planning Commission was set-up in the year
Ans:1950
106.Which of the following country is recognized as one of the mega diversity centers?
Ans:India
107.Prime Minister's Kaushal Vikas Yojana' is meant for
Ans:To encourage skill development for youth
108.Komaravelli Mallanna Temple is located in the district of
Ans:Warangal
109.The winner of Nobel Prize in Literature in 2015, Svetlana Alexievich belongs to which country?
Ans:Belarus
110.In Telangana villages Ganagalam is used for which purpose?
Ans:Storage of Water
111.Name the French Company that supported 'Make in India'
Ans:Airbus
112.Who organizes World Twenty-20
Ans:ICC
113.What is the India's rank in the 2017 IMD World Digital Competitiveness Index?
Ans:36th
114.ISRO has successfuly launched GSAT-19 communication satellite thrigh which launch vehicle?
Ans:GSLV Mark-II4I
115.Which animal is known as the 'Ship of the Desert"?
Ans:Camel
116.Who founded Brahmo Samaj in 1828?
Ans:Raja Ram Mohan Roy
117.The Constitution of India came into effect on which year?
Ans:26th January 1950
118.Who gave the slogan "Swaraj is my birth right and I shall have it" ?
Ans:Bal Gangadhar Tilak
119.Who gave the slogan "Do are Die"?
Ans:Mahatma Gandhi
120.Who is the father of White Revolution in India?
Ans:Dr. Verghese Kurien