General studies Bits

221.How many carbon atoms are present in heptane?

Ans:7

222.What is the chemical formula of benzene?

Ans:C6H6

223.What is the atomic number of phosphorus?

Ans:15

224.Name the veins that carry oxygenated blood from the heart to other parts of the body?

Ans:Arteries

225.Name the part of the eye on which image is formed?

Ans:Cornea

226.Which device is used for measuring air pressure?

Ans:Barometer

227.What is the basic principle of an electric generator?

Ans:Magnetic Induction

228.What is the S.I unit of lens power?

Ans:Diopter

229.What is the chemical formula of alcohol?

Ans:C2H5OH

230.What is the name of juice secreted from the gall bladder?

Ans:Bile juice

231.What is the scientific name of humans?

Ans:Homo Sapiens

232.What is the name of farming in which the domestication of hens is involved?

Ans:Poultry culture

233.Who discovered the x-rays?

Ans:Wilhelm roentgen

234.Who discovered the radioactivity?

Ans:Henri Becquerel

235.Name the process by which the human breathes?

Ans:Respiration

236.Name the fabric which is used in making bulletproof jackets?

Ans:Kevlar

237.Who is the main producer of our ecosystem?

Ans:Plants

238.What is the scientific name of a mango?

Ans:Mangifera indica

239.Which of the following schemes was launched by Govt. of India for school children?

Ans:Mid Day Meal

240.Which city known as Electronic city of India?

Ans:Bengaluru