General studies Bits

1.Which of the following was the theme of World Health Day 2018?

Ans:Universal Health Coverage

2.From which State was AFSPA withdrawn by the Govt after about 27 years in April 2018?

Ans:Meghalaya

3.Who won the gold medal in women's singles badminton in Commonwealth Games 2018?

Ans:Saina Nehwal

4.DARPAN is a digitization project launched by which of the following departments?

Ans:Posts

5.Which film has been awarded the National Award for the Best Popular Film for 2017?

Ans:Dhappa

6.Which state banned single use plastic water bottles in all government offices?

Ans:Haryana

7.Which beach has got Asia's the first 'Blue Flag' certification?

Ans:Chandrabhaga

8.In Telangana the number of villages are high in?

Ans:Badradri Kothagudem

9.Who was the founder of the Ikshvakus family?

Ans:Vasisthaputra Sri Santamula

10.Who is the author of Tariq-e-Ferishta ?

Ans:Ferishta

11.The science that deals with the study of inscriptions in known as.

Ans:Epigraphy

12.Who constructed Kailasanatha temple at Ellora ?

Ans:Krishna - I

13.Which of the following schemes was launched by Govt. of India for school children?

Ans:Mid Day Meal

14.Which city known as Electronic city of India?

Ans:Bengaluru

15.Which planet takes maximum time for one revolution ?

Ans:Mars

16.Which is the largest cement producing state in India?

Ans:Andhra Pradesh

17.Dandi March is associated with .....

Ans:Civil Disobedience Movement

18.Who was the last governor general of India?

Ans:Chakrabarty Rajagopalachari

19.Which mineral is known as 'Black Gold' ?

Ans:Coal

20.Which is the period of rapid growth of India's population ?

Ans:1951–1981