Indian History Bits – Questions & Answers

Indian History practice questions for competitive exams such as APPSC, TSPSC, SSC, banking, railway and police recruitment. Revise one period at a time — Ancient, Medieval, Modern India and the Freedom Movement — then test yourself with the Indian History mock test.

Take Indian History Mock Test →
Browse by topic (7)

Showing Important Personalities questions · show all topics

1.Who was Called Lokmanya ?

Ans:Bal Gangadhar Tilak

2.Who was Called Lokmanya ?

Ans:Bal Gangadhar Tilak

3.Who was the first Prime Minister of independent India?

Ans:Jawaharlal Nehru

4.Who is known as the "Iron Man of India"?

Ans:Sardar Vallabhbhai Patel

5.Who is known as the "Grand Old Man of India"?

Ans:Dadabhai Naoroji

6.Who propounded the "Drain Theory" in "Poverty and Un-British Rule in India"?

Ans:Dadabhai Naoroji

7.Whom did Gandhi regard as his political guru?

Ans:Gopal Krishna Gokhale

8.Who founded the Servants of India Society in 1905?

Ans:Gopal Krishna Gokhale

9.Who is known as the "Frontier Gandhi"?

Ans:Khan Abdul Ghaffar Khan

10.Who is known as the "Nightingale of India"?

Ans:Sarojini Naidu

11.Who is known as "Deshbandhu"?

Ans:Chittaranjan Das

12.Who is known as "Punjab Kesari"?

Ans:Lala Lajpat Rai

13.Who led the Mahad Satyagraha of 1927?

Ans:Dr. B. R. Ambedkar

14.Who gave the slogan "Give me blood, and I will give you freedom"?

Ans:Subhas Chandra Bose

Take Indian History Mock Test →