Banks - General Awareness

1.A tax levied on the values that are added to goods and services by the producers at various stages of production and distribution is called_____

Ans:Value Added Tax

2.What does the letter S denote in the abbreviation 'SEBI' which is the name of a regulator in financial sector in India?

Ans:Securities

3.The sensitive index of National Stock Exchange of India is popularly known as

Ans:SENSEX

4.General Clients of various banks in India can make a complaint to which of the following offices, on the issues related to deficiency in services which do not get resolved at banks' level

Ans:Ombudsman

5.Which of the following countries has signed a 'Non-Aggression Pact' with Sudan?

Ans:South Sudan

6.Which of the following schemes was launched by the Govt. of India for School children?

Ans:Mid Day Meal

7.The second Green Revolution planned for North- Eastern States is based on Production of which of the following crops?

Ans:paddy

8.Which of the following places in India is famous for its woolen carpets?

Ans:Bhadohi

9.Which of the following terms is not used in the field of Biology

Ans:GST

10.Which of the following awards is given by the Govt. of India?

Ans:Rajiv Gandhi Khel Ratna Award

11.Which of the following cities in India is known as Electronic city of India?

Ans:Bengaluru

12.Which of the following is not a name of a newspaper published in India?

Ans:South Zone

13.who among the following is a famous Cricket player and represents his country in international matches?

Ans:Kane Williamson

14.Who is the 158th member of WTO?

Ans:Laos

15.Volcanic Mountains St.Helen is located in

Ans:USA

16.Which planet takes maximum time for one revolution?

Ans:Jupiter

17.Biological diversity convention was adopted in the year

Ans:1992

18.Which of the following steel plants is not owned by Steel Authority of India Ltd?

Ans:Vizag Steel

19.Which is the largest cement producing states in India?

Ans:Andhra Pradesh

20.Which is the first multipurpose river valley project of independent India?

Ans:Bhakhra Nangal Project

21.Which of the following Presidents of India used the pocket veto?

Ans:Zail Singh

22.Who was the last governor general of India?

Ans:Chakrabarty Rajagopalachari

23.Dandi March is associated with

Ans:Civi disobedience movement

24.Who amongst the following Englishmen,first translated Bhagavad Gita into English?

Ans:Charles Wilkins

25.Which of the following Epics was not composed during the Gupta period?

Ans:Ramayana

26.Which one of the following 10 principles were prescribed by Lord Buddha?

Ans:Love

27.Which of the following Harappan sites is located on the banks of river Dasht?

Ans:Sutkagendor

28.Portfolio investment in India comes under the regulatory powers of

Ans:SEBI

29.Under the Parliamentary system of Government prescribed by the Constitution, who is the Constitutional head of the state?

Ans:The Governor of the State

30.Which of the following types of energy is used by living organism to perform vital life process?

Ans:Chemical Energy

31.Which of the following types of energy is used by living organism to perform vital life process?

Ans:Chemical Energy

32.'Feeding on solid food' is known as

Ans:Holozoic Nutrition

33.Which of the following is an example of Chemical reaction?

Ans:Ripening of fruits, Burning of wood, Rusting of iron

34.What name is given to the device which automatically cuts off the electricity supply during short-circuiting in household wiring?

Ans:Miniature Circuit Breaker

35.Which of the following is not a good conductor of electricity?

Ans:Dry Air

36.The headquarters of the Animal Welfare Board of India(AWBI) has been shifted from Chennai to

Ans:Ballabhgarh, Haryana

37.Kempegowda International Airport is the name of the international airport situated in the city of

Ans:Bengaluru

38.Khandoli Dam is situated in which of the following states? it is also an important tourist spot in the state.

Ans:Jharkhand

39.Who among the following won the 'best director award' for The Shape of water at the 90th Annual Academy Awards(Oscars 2018)?

Ans:Guillermo del Toro

40.Which of the following has become the first country to issue its own sovereign cryptocurrency in order to boost the economy?

Ans:Venezuela

41.Which of the following refers to a sustained decline in the price level of goods and services?

Ans:Deflation

42.Who among the following has won the 2018 Pritzker Architecture Prize, the Nobel equivalent for the field?

Ans:Balkrishna Doshi

43.Raut Nacha is a traditional folk dance usually done by Yadavs as a symbol of worship to Lord Krishna. This dance form is popular in

Ans:Chhattisgarh

44.The Buddhist Community in Which of the following states celebrated the silver jubilee of the "Losar Festival" at the Nyokum Lapang Ground recently?

Ans:Arunachal Pradesh

45.Public sector banks have begun to rationalise their overseas operations. Which of the following banks has the largest number of overseas branches(52)?

Ans:State Bank of India

46.The RBI imposed a monetary penalty of Rs 40 lakh on which bank for non-compliance with its directions on direction and impounding of counterfeit notes?

Ans:SBI

47.Under the RBI Act, 1934, the RBI is required to pay the govt its surplus after making provision for

Ans:contribution to staff and superannuation fund,depreciation in assets, bad and doubtful debts

48.The world wildlife Day is observed every year on

Ans:03 Mar

49.The Pench National Park is situated in Seoni and Chhindwara districts of which of the following states?

Ans:Madhya Pradesh

50.Who among the following has started a new venture investment fund called "10100" to invest in emerging technologies in countries such as India and China?

Ans:Travis Kalanick

51.The RBI has imposed a monetary penalty of Rs 40 lakh on which bank for non-compliance with its directions on detection and impounding of counterfeit notes?

Ans:SBI

52.An FPO is the issuance of shares to investors by a public company that is currently listed on a stock market exchange. What does the letter "F" denote in the term FPO?

Ans:Follow-on

53.Telugu Desam Party(TDP) withdrew its ministers Ashok Gajapathi Raju and YS Chowdhary from the Union cabinet recently. Raju was Civil Aviation Minister while Chowdhary was Minister of State for

Ans:Science and Technology

54.Who among the following was arrested in the much hyped "INX media" case recently? he is accused of influencing the finance ministry officials for obtaining FIPB clearance for Indrani and Peter Mukerj

Ans:Karti Chidambaram

55.The Central Govt has set up a steering committee to go into various issues relating to Fintech space in India. The committee will be headed by the Economic Affairs Secretary

Ans:Subhash Chandra Garg

56.The RBI has imposed a penalty of Rs50 mn on which of the following payments bank for violating operating guidelines and know your Customer(KYC) norms?

Ans:Airtel payments bank

57.In 2017, the India-China bilateral trade reached.

Ans:$84.44billion

58.The name of Manu Bhaker is associated with which of the following games? He won a gold medal in the game recently.

Ans:Shooting

59.Which state govt has announced "Mukhyamantri Mahila Kosh " Scheme under which unmarried women above 50 years of age will be given pension?

Ans:Madhya Pradesh

60.India has become the 69th member of the European Bank for Reconstruction and development(EBRD). The headquarters of the EBRD is located in

Ans:London

61.Which of the following is the first Indian bank to successfully execute transactions in international trade finance and remittance using blockchain technology?

Ans:ICICI Bank

62.Which of the following teams won the 2018 Sultan Azlan Shah Cup hockey tournament? India defeated Ireland to finish at the fifth place in the tournament.

Ans:Australia

63.Which sate govt has launched "Ama Gaon, Ama Vikas" Programme to involve people in rural areas in the developmental activities?

Ans:Odisha

64.The third edition of India's geo-political conference Raisina Dialogue was held in New Delhi recently . It was inaugurated by

Ans:Benjamin Netanyahu

65.The RBI has asked commercial lenders to provide it with details of all Lo Us issued by them in the past. Here, the term LoU means

Ans:Letter of Undertaking

66.Which of the following cryptocurrencies was created in 2009 by a mysterious figure using the alias Satoshi Nakamoto?

Ans:Bitcoin

67.who among the following is the new chief Minister of Nagaland?

Ans:Neiphiu Rio

68.According to the figures compiled by the US Treasury Department, India is the 12th largest holder of such securities is

Ans:China

69.Which country has overtaken Saudi Arabia to become India's top oil supplier, meeting more than a fifth of the country's oil needs in 2017-18?

Ans:Iraq

70.Sberbank is a major state-owned bank situated in which of the following countries?

Ans:Russia

71.As per the MSMED(Amendment) Bill, 2015, a small enterprise will be defined as a unit where the annual turnover is more than Rs 5 cr but does not exceed

Ans:Rs 75 cr

72.Javed Abidi passed away recently . He was an activist and the founder of which of the following groups?

Ans:Disability Rights Group

73.The business magazine Forbes released its annual 'Top 10 Billionaires List for 2018' recently featuring 121 billionaires from India, the third largest. The list is topped by

Ans:Jeff Bezos

74.Which of the following books has been co-authored by sourav Ganguly?

Ans:A Century Is Not Enough

75.The constitution of India specifies eligibility requirements for post of Governor of a state. Which of the following is NOT one of them? The person must

Ans:be a member of the either house of the Parliament

76.___________ is a volcano located in the northwestern pacific ocean and after being recognised as a single volcano, it is the largest known volcano on Earth.

Ans:Tamu massif

77.All of the following rivers flow to the Bay of Bengal except

Ans:Narmada

78.the English language Weekly named Young India was published from 1919 to 1931

Ans:MK Gandhi

79.The period in an organism's life cycle when growth,development, and(in animals) physical activity are temporarily stopped(helping in conserving energy|) is called

Ans:dormancy

80.Which of the following diseases is caused by protozoa

Ans:Malaria

81.Which of the following diseases is caused by protozoa

Ans:Malaria

82.Which of the following diseases is caused by protozoa

Ans:Malaria

83.who among the following discovered the hormone insulin with Charles H Best?

Ans:Frederick Banting

84.When a govt agency, especially courts, acts on its own congnisance, it is said to be acting

Ans:Suo Motu

85."Mitra Shakti" is the name of a joint military training exercise conducted regularly between India and

Ans:Sri Lanka

86.In the recent past, New Delhi had witnessed the menace of air pollution and smog. which of the following is Not one of the factors responsible for the same?

Ans:Thin population in the capital

87.Rohit Sharma hit his third double-century, playing against Sri Lanka in which of the following stadiums in 2017?

Ans:PCA Stadium, Mohali

88.Which of the following is NOT Correct with respect to the post of the Prime Minister of India?

Ans:PM must be a member of the Loksabha.

89.Which of the following is an instrument used for measuring electric current in units of ampere?

Ans:Ammeter

90.Which of the following devices sends and receives data over telephone lines?

Ans:Modem

91.The mamlunk Dynasty was founded by who among the following?

Ans:Qutb ud-din Aibak

92.What is the SI unit for the intensity of light?

Ans:Cadela

93.What amount has been allocated by the govt for the MGNREGA scheme for the fiscal year 2018-19?

Ans:Rs55,000

94.which of the following is the 'most invited' nation(as chief guest) during India's Republic day celebraions so far?

Ans:France

95.The Prime Minister Kisan Sampada Yojana is govt's flagship programme for boosting investment in

Ans:agro-marine processing

96.Jay Prakash Narayan had proposed which of the following in India?

Ans:Partyless democracy

97.The ninth Sikh Guru, Guru Tegh Bahadur, was beheaded in 1675 in Delhi on the orders of the Mughal emperor

Ans:Aurangzeb

98.The removal or loosening of restrictions on something, typically in an economic or political system, is termed as

Ans:liberalisation

99.Which of the following is also used to heat food in kitchen?

Ans:Microwaves

100.Who among the following was popularly known as "Gurudev"?

Ans:Rabindranath Tagore